Ölguide: Skillnaden mellan olika ölsorter
Lager, IPA & belgisk öl – Vad skiljer alla olika ölsorter åt?
Vad skiljer en ljus öl från en mörk öl, och vad är egentligen en IPA? Att navigera bland alla olika öltyper och deras smakprofiler kan vara överväldigande. I denna guide utforskar vi populära ölsorter och deras smaknoter, så att du bättre kan förstå vad som skiljer dem åt och para ihop dem med rätt typ av mat!
Hur många ölsorter finns det i världen?
Ett exakt antal ölsorter i världen är näst intill omöjligt att räkna ut eftersom alla ölsorter har regionala varianter samt mängder av bryggerier som med sina egna metoder brygger ölsorten på sitt eget sätt. Ölindustrin utvecklas konstant och mikrobryggerier tämjer alltid på gränserna mellan olika öltyper och vad man kan kalla för en viss typ av öl. Antalet beror även på hur djupt man vill gå för att dela in ölsorter, där det går att dela in ölsorter i egna underkategorier vilket leder till ännu fler individuella sorter.
Med det sagt väljer vi att utgå ifrån de allra vanligaste sorterna, och även de sorter som ligger som grund till alla varianter som görs på dessa sorter av öl. Dessa sorter inkluderar lager, IPA, Pale Ale, veteöl, suröl, stout/porter, engelsk ale samt belgiskt öl. Denna guide hjälper dig att få en övergriplig bild av alla de vanligaste ölsorterna i världen och kan användas som en utgångspunkt nästa gång du står på Systembolaget och ska välja bland det till synes oändliga antalet alternativ. Guiden ligger som grund för vår ölprovning, där vi går in mer på djupet och låter dig prova dig fram mellan ölets alla smaker!
Vad är pilsner?
Pilsner är en typ av lageröl som ursprungligen kommer från staden Plzeň (Pilsen) i Tjeckien. Den uppfanns på 1840-talet och är känd för sin ljusa färg, friska smak och krispiga karaktär. Pilsner kännetecknas av sin ljusa, gyllengula färg, lägre alkoholhalt (ofta runt 4-5 %), och en ren, uppfriskande smakprofil.
Det finns två huvudsakliga varianter av pilsner:
- Tjeckisk pilsner – Fyllig maltkaraktär och en mildare beska jämfört med den tyska varianten. Smaken är mjuk och rund.
- Tysk pilsner (pils) – Är oftast torrare och något beskare med en skarpare smak än den tjeckiska varianten. Kan även beskrivas som något ljusare och krispigare, generellt sett.
Vad är IPA?
IPA står för India Pale Ale och är en ölstil som kännetecknas av sin starka humlesmak och ofta höga alkoholhalt. Namnet ”India Pale Ale” härstammar från 1700- och 1800-talets Storbritannien då öl exporterades till brittiska kolonier, speciellt till Indien. För att hålla ölen färsk under den långa resan tillsattes mer humle, vilket ledde till att den fick en mer besk och “humlig” smak.
Det finns fyra huvudsakliga varianter av IPA:
- American IPA – Mer citrusaktig och fruktig på grund av användningen av amerikanska humlesorter.
- Double IPA (DIPA) – Starkare och mer humledominerad än standard IPA.
- Session IPA – En lättare version med lägre alkoholhalt, men fortfarande med tydlig humleprofil.
- New England IPA (NEIPA) – Ofta grumlig och med en sötare, mindre bitter smak, samt en fruktig arom.
Andra öltyper och vad som utmärker dem
- Lager är en ljus och ren öl med en krispig smak, låg beska och ofta en tydlig maltkaraktär. Lageröl bryggs med en kall jäsningsmetod, vilket ger ett lätt och uppfriskande öl, perfekt för varma dagar i solen!
- Pale Ale kännetecknas av en fylligare kropp och en fruktig, blommig arom, vanligtvis med amerikanska humlesorter som ger en distinkt smakprofil.
- Veteöl har en större andel vetemalt, vilket ger en lätt, fruktig smak och ett grumligt utseende.
- Suröl har generellt sett en syrlig smak, skapad genom speciella jäststammar eller tillsats av frukt.
- Stout/Porter är mörka ölsorter med djupa smaker av rostad malt, choklad och kaffe.
- Engelsk Ale är ofta maltig med en balanserad beska och mjuk känsla.
- Belgisk öl kännetecknas av komplexa smaker och hög alkoholhalt, ofta med fruktiga och kryddiga inslag.
Vilken öl är godast till vilken maträtt?
Lager passar med sin lätta och krispiga smakprofil perfekt till sallader, sushi och liknande milda och lätta rätter. IPA passar generellt bättre till kryddstarka rätter, t.ex. indisk eller mexikansk mat då fruktigheten och beskan matchar kryddigheten och skär igenom fet mat. Pale Ale är lite mildare än IPA men fungerar utmärkt till feta rätter som hamburgare och pizza.
Veteöl matchar perfekt med skaldjur eller citrusbaserade rätter som passar med den fruktiga och citrus-aktiga smaken av ölet. Till en suröl rekommenderar vi skaldjur eller ostbricka, till stout/porter en kraftig gryta eller chokladdessert och till engelsk ale rekommenderar vi brittisk pubmat som fish and chips eller paj. Sist men inte minst rekommenderar vi till belgisk öl kött, starkare ostar eller en belgisk klassiker: musslor med pommes frites. På vår ölprovning går vi djupare in på vad som passar till vad och varför!
Boka en ölprovning i Göteborg
Om du är intresserad av öl och vill lära dig mer om och smaka de ölsorterna vi har tagit upp i guiden – boka då en ölprovning hos oss på Victorian Steampunk Lab! Här får du smaka alla de olika ölsorterna från intressanta bryggerier runt om i världen samtidigt som vi berättar om vad som utmärker respektive öltyp. Tillsammans diskuterar vi smakerna och vad som passar till varje öl. Lär dig om ölets historia och var med om en smakupplevelse utöver det vanliga under en kväll i ölets värld!