Gin-guide: Olika gin-sorter & användning
Om du är nyfiken på gin som spritsort, vill veta vad som skiljer olika gin-sorter åt eller hur man blandar en gin och tonic har vi svaren åt dig. Hos oss på Victorian Steampunk Lab är vi riktiga gin-nördar och vi älskar att få prata om, smaka eller bjuda på gin. Läs vår guide som behandlar allt det viktigaste du behöver veta om denna mångsidiga, smakrika spritsort. Vill du hellre smaka dig fram i ginens värld? Boka en ginprovning i Göteborg.
Vad är gin?
Gin är en en torr, smakrik spritsort som är urgammal, men som under de senaste åren fått ett uppsving i popularitet i takt med att fler och fler nytänkande producenter har utforskat nya sätt att få fram smaker ur ginen – tillsammans med en nyfunnen uppskattning för ginens traditionella smak och mångsidighet. Gin är idag framförallt populärt att blanda med tonic i en GT (Gin och Tonic), men funkar även utmärkt att dricka som den är eller i mängder av andra drinkar (Dry Martini, Tom Collins och Negroni för att nämna några).

Hur gör man gin?
I grunden är tillverkningen av gin ganska simpel – en grund av en neutral sprit med minst 37,5 volymprocent alkoholhalt kryddas med enbär, och ofta koriander och angelikarot, tillsammans med andra valfria kryddor. För att få kallas gin måste enbär vara den dominerande smaken i spriten, men många ginsorter idag använder även andra kryddningar för att uppnå nya smaker.
Dessa kryddningar består ofta av varierande rotkryddor, den klassiska blandningen brukar innehålla: lakritsrot, apelsinskal, citrus, bergamott, paradisfrön, irisrot, kanel, ingefära och bittermandel i någon variation. Den torra kvaliteten hos ginen kommer från användningen av dessa rotkryddor.
Vad kan man blanda gin med?
Gin är en mångsidig sprit som går att blanda med valfri drinkmix om du själv vill testa dig fram. Men det finns några klassiska cocktails och drinkar som gin traditionellt används i. Som vi tidigare nämnde är GT idag den vanligaste drinken, eller groggen, som gin förekommer i; vi går djupare in på GT längre ner i texten. Andra vanliga användningar av gin i cocktail är:
- Dry Martini: 5 cl gin blandas med 1 cl vermouth och toppas med 2 oliver på en cocktailpinne eller tandpetare. Serveras i martiniglas.
- Tom Collins: 6 cl gin blandas med 3 cl citronsaft, 1 cl sockerlag & sodavatten. Serveras i ett isfyllt highball-glas garnerat med en citronskiva
- Negroni: 2 cl gin blandas med 2 cl campari bitter och 2 cl röd vermouth. Servera i ett lågt glas med is och en apelsinskiva.
Hur blandar man gin och tonic?
Dags för vår favoritanvändning av gin: gin och tonic. En GT kan göras på många olika sätt, och framförallt med många olika ginsorter respektive tonicsorter. Låt oss dyka in i vad som urskiljer de olika sorterna och hur du kan servera din GT.
Olika ginsorter
- London Dry Gin är en torr gin (därav namnet) med destillerade kryddor och som inte får innehålla tillsats av smakämnen eller sötningsmedel.
- Old Tom är en mer fyllig och söt ginsort som funnits sedan 1700-talet men fått ett uppsving under den senaste gin-renässansen. Ofta med katt på etiketten som en vinkning till de brittiska pubarna med katt-symboler där gin serverades illegalt under 1700-talets gin-mani.
- Navy strength gin indikerar en hög alkoholhalt på minst 57,1 volymprocent.
- Roségin eller pink gin är gin som färgats rosa eller infuserats med röda bär.
- Sloe Gin är en likör på slånbär som sedan lakas ur i gin och socker.
- Ginlikör är en likör med ginbas.
Olika tonicsorter
När det kommer till tonic kan vi egentligen dela upp de olika sorterna i två kategorier: klassiskt tonic water (ej smaksatt) och smaksatt tonic water. För en klassisk GT rekommenderar vi en klassisk tonic. Tillverkare som Thomas Henry, Fever-Tree och Swedish Tonic har alla utmärkta tonics utan smaksättning, men du kan i princip använda vilket tonicvatten som helst för en klassisk GT.
Vi rekommenderar även smaksatta tonics, t.ex. fläderblom, som kan blandas med fläderlikör för att ytterligare höja smakerna; grapefrukt-tonic, som med fördel blandas med en pink gin; eller en tonic med toner av lime för att få fram citrussmakerna i drinken.
Garnering, kryddning & servering
När det kommer till garnering av din gin och tonic rekommenderar vi att hålla sig till de smakerna som redan finns i drinken. Alltså: om du gör en sötare GT med exempelvis fläder- eller persikosmak kan en skiva persika eller annan söt frukt som jordgubbe göra sig utmärkt i GT:n, medan en mer besk GT kan göra sig bra med en skiva grapefrukt eller liknande. Här kan man självklart testa sig fram! En klassiker är såklart en skiva citron, vilket passar de flesta gin och tonics. Andra vanliga garnityrer till GT brukar vara lime, gurka, koriander, rosmarin och ingefära.
Även mängden tonic är en smaksak och vi rekommenderar dig även här att testa dig fram. Med en 20 ml-flaska går det alltid bra att servera GT:n med flaskan. Servera GT:n i ett snyggt glas, t.ex. en kupa, med stora och iskalla isbitar som inte smälter snabbt.
Boka ginprovning på Steampunk bar
Vill du lära dig mer om gin och GT? Gå på en ginprovning med våra experter, så får smaka dig fram bland olika ginsorter och GT-blandningar samtidigt som du lär dig hur du blandar en perfekt GT! Läs mer och boka ginprovning på Victorian Steampunk bar.